VAD HÄNDER PÅ BYGGET?

Dagboken för Billingsberg

Till alla er som är nyfikna på vad som händer under tiden fram till inflyttning har vi här skapat en dagbok för Billingsberg. Ja, en dagbok i dess rätta betydelse lär det inte bli, men när det sker något som det är värt att berätta om, då kommer det på denna sidan. Ibland kan det ta en månad, ibland kan det komma flera saker på en vecka. Håll dig uppdaterad och kom tillbaka då och då.

 10 Dec 2021

Arbetet pågår

Här kommer lite fler bilder inifrån Billingsberg!

 

 1 Dec 2021

Invigning

Reservera lördagen den 22 januari kl 15.00!

Då inviger vi Billingsberg och alla är välkomna på en rundtur i huset. Vi på Gislavedshus är väldigt stolta över vårt nya hus och hoppas att många kommer på invigningen.

Mer information kommer…

 

 18 Nov 2021

Uthyrt

Samtliga lägenheter på Billingsberg är nu uthyrda!

Gislavedshus hälsar alla nya hyresgäster hjärtligt välkomna till ert nya boende och hoppas att ni kommer att trivas.

 

1 okt 2021

Tack!

Till Gislavedshus stora glädje har det varit ett väldigt stort intresse att bo på Billingsberg. 135 personer har ansökt om en eller flera lägenheter.

Vi har nu påbörjat arbetet med att tilldela lägenheterna. Hur det går till står på www.gislavedshus.se eller under fliken ”Ansökan om lägenhet”.

 

15 sep 2021

Äntligen kan du ansöka om en lägenhet på Billingsberg

Alla 38 lägenheterna finns publicerade på www.gislavedshus.se till den 30 sep.  Läs mer under fliken ”Ansökan om lägenhet”.

Välkommen med din intresseanmälan.

 

9 sep 2021

Lite bilder inifrån

Idag har vi varit på besök på Billingsberg för att titta hur lägenheterna tar form.

På bilderna ser ni hur ett kök tar form samt utsikten från en av lägenheterna på andra våningen.

Dessutom ser ni Linnea Lindahl, platschef på GBJ Bygg AB, som visade oss runt under dagen.

 

28 aug 2021

Nu är solpanelerna och sedumtaket på plats…

Sedumväxter är tåliga och står emot både torka och påfrestningar från alla årstiders väder.

 

24 juni 2021

Lägg den 15 september på minnet!

Då startar ansökningstiden för samtliga 38 lägenheter på Billingsberg. Lägenheterna publiceras på www.gislavedshus.se, på samma hemsida registrerar du dig i bostadskön. Mer info om uthyrningen av lägenheterna hittar du under fliken ”Ansökan om lägenhet” på denna hemsidan.

 

20 MAJ 2021

Tegelsten för tegelsten…

Sakta men säkert kommer tegelstenarna på plats på fasaden. Som ni ser använder vi två nyanser på teglet vilket ger en vacker effekt.

Tegel tillför bättre komfort i huset, genom att det kan lagra och avge värme. Är det varmt och soligt ute bromsar tegelväggarna värmestrålningen och det känns svalare inomhus. När det sedan blir kyligare ute, avger i stället teglet värme och på så sätt blir det betydligt mjukare temperatursvängningar.

 

7 mAJ 2021

Vad händer inomhus?

Samtidigt som huset tar form utvändigt pågår arbete inomhus. På bilderna till höger ser ni ventilationskanaler samt rör för vatten och värme innan de gjuts in i golvet. 

 

23 April 2021

Arbetet med taket i full gång!

På taket kommer vi att ta vara på solens strålar genom att installera solpaneler. Det gör att huset till viss del blir självförsörjande på el.

På den del av taket där solpanelerna inte är effektiva har vi istället valt sedumtak, vilket bidrar till en mer hållbar och effektiv hantering av regnvattnet. Till höger ser ni bilder från arbetet på taket samt vilken härlig utsikt det blir från översta våningen på Billingsberg!

 

15 April 2021

Nu är vi uppe på nionde våningen!

På översta våningen kommer tornrummet och takterrassen vara belägen. En härlig plats för avkoppling, stillhet och ro som är tillgänglig för alla boende på Billingsberg. 

Det är du och dina grannar som tillsammans får komma överens om hur platsen ska användas. Kanske blir det ett allmänt vardagsrum för alla där man kan ses för en fika eller en pratstund – eller en plats där man man bjuda in till kalas.

 

29 mars 2021

Vårt hus reser sig…

nu ståtligt upp mot himmelen. Vårt flaggskepp syns nu nästan vart man än står i Smålandsstenar. Byggnaden ser lite grå och tråkig ut just nu men det går undan och våra härliga entreprenörer håller vår deadline så innan vi vet ordet av det kommer huset vara på plats och arbetet invändigt kommer att vara igång – så småningom kommer även utsidan få en härlig och fräsch design.

Du har väl inte missat att ställa dig i vår bostadskö – är du ännu inte med gå in på vår hemsida Gislavedshus.se och registrera dig idag!!!

 

19 FEBRUARI 2021

Nyfikna på hur lägenheterna kommer se ut?

Nu kan vi äntligen visa hur varje lägenhet kommer att se ut – kika in här på sidan under fliken Planlösning. Hitta din drömlägenhet!!!

Du har väl inte missat att ställa dig i vår bostadskö – är du ännu inte med gå in på vår hemsida Gislavedshus.se och registrera dig idag!!!

 

22 januari 2021

Vi väljer smarta val…

…när vi bygger detta flaggskepp. Vi ser Billingsberg som ett framtidsboende med hyresrätter där vi tillsammans med arkitekten har gjort smarta val. Huset kommer att inne hålla hållbara materialval så som återbrukstegel, sedumtak, solpaneler och generösa sociala ytor både inom- och utomhus.

 

14 januari 2021

Vi är halvvägs upp…

…våning 4 är nu på g. Så nu kan vi säga att halva huset nästa är på plats – 8 boende våningar + takterass ska finnas när huset står på plats. Varje våningsplan sätts på plats och innan nästa våning påbörjas så lyfter de in alla fönster med kranen för att dessa ska finnas på plats för att enkelt komma på plats vid installation. Huset är är designat med många fönster för att släppa in mycket ljus.

Den grova planeringen framåt ser ut så här…
November 2020 – Mars 2021
Få huset på plats inkl. montage prefabricerad stomme & tak

April – Juni 2021
Murning utvändig fasad

Januari – April 2021
Montage av fönster, dörrar, invändiga väggar

April – September 2021
Invändiga ytor, golv, målning

Augusti – Oktober 2021
Montage kök, badrum, garderober etc

Maj – Oktober 2021
Utvändig mark

November 2021
Slutlig komplettering och städning

 

12 januari 2021

… historien sista delen.

Granne med Billingsberg uppfördes huset som fick namnet Nämndemanshuset eller Maforsvillan. Det var John Danielsson som byggde huset åt nämndemannen och auktionsförrättaren Anders Pettersson, som var för i Ma, i Villstads församling 1884. Han flyttade till det som då kallades Smålandsstenars stationssamhälle och sitt nybyggda hus år 1936.

Nämndeman Pettersson utsågs till nämndeman år 1927 och var en person med stort inflytande i samhället i sina olika roller. Han blev ordförande i kommunfullmäktige 1940 och var ordförande i skolstyrelsen och kyrkoråd.

Nämndeman Anderst Pettersson hade förutom sonen Karl, även sonen Filip som tog efternamnet Mafors. Filip bodde också i huset och startade ett urmakeri på gaveln i huset. När kriget var slut 1945 startade Filip åkeriverksamhet, Smålandsstenars LBC. På granntomten såldes bensin under varumärket IC, en drivmedelskedja som genom åren blev det som idag är OKQ8. På tomten till Maforsvillan startades Villstads Lantmannaförening, föreståndare var Emil Andersson – som i kommande generationer startade och driver bolaget EAB.

 

 

17 december 2020

… historien fortsätter…

John Danielsson var den som köpte den gamla skolbyggnaden 1938 och byggde då om den till lägenheter. Det blev fyra lägenheter i huset. John Danielsson var utbildad kakelugnsmakare och hade 1932 startat en firma och började också handla med byggnadsmaterial. Efter tillbyggnad av fastigheten fick den verksamheten också plats i huset. Handeln ökade och snart växte man ur huset och byggde nytt vid järnvägsområdet.

Inför den stora kommunsammanslagningen år 1974 var rivnings- och byggnadsivern stor i hela landet. Den ursprungliga skolan hade gjort sitt och fick ge plats för en ny vårdcentral. I Smålandsstenar blev det också sim- och sporthall.

 

 

9 december 2020

2:a våningen är påbörjad…

fantastiskt roligt att man nu kan börja föreställa sig hur huset kommer att att ligga på vår tomt. Vi tycker också att det är härligt att vi äntligen kan visa lite bilder inifrån vår byggarbetsplats. Häng med oss på detta spännande bygge!

 

 

27 novmeber 2020

Bygget fortsätter som planerat…

 i Smålandsstenar. Samtidigt har granen och vår snarkande tomte kommit på plats i receptionen på Gislavedshus Kontor i Gislaved. Med dessa bilder önskar vi er alla en trevlig 1:a Advent!

 

 

16 novmeber 2020

Grundplattorna på plats…

i Smålandsstenar. Från Tranemo har nu våra grundplattor med björkmönster anlänt till byggplatsen och är sakta på väg upp på den nygjutnaplattan.

 

 

12 novmeber 2020

Plattan är gjuten….

hela 180 kubik betong fick vi använda för att få bottenplattan till Billingsberg på plats.

Vår bygge fortskrider som vi har planerat och det kan vi tacka våra entreprenörer för – de som gör vår dröm verklig är…

GBJ Bygg – Totalentreprenör

Elajo – Elentreprenör

Inneklimat – Ventilationsentreprenör

Bravida – VS entreprenör

Gustav R. Johansson – Markentreprenör

Byggingenjörsbyrån – Konstruktör

Accent Arkitekter – Arkitekt

 

 

 

9 oktober 2020

Grund är på gång.

Pålningsarbetet har gått som vi har planerat. Nu jobbar vi vidare med grävning och övrigt grundarbete i Smålandsstenar. Samtidigt i Tranemo jobbar det med att gjuta våra snygga grundplattor som kommer att förgylla väggen på plan 1. I väggarna gjuter de in fina björkstammar för att få ett härligt naturmönster på huset.

 

 

 

2 oktober 2020

Lite historia.

Det är faktiskt en skola som har gett namn åt vårt hus, Billingsberg. Det var så skolan, som uppfördes i slutet av 1800-talet hette. Vad vi vet så var det först då som namnet uppkom. Detta var en av fyra skolbyggnader i Smålandsstenar i början av 1900-talet. Bilden är från 1923 och visar byggnaden i sitt ursprungliga utförande.

 

 

 

29 september 2020

Det går framåt.

Denna härliga morgon när dimman hängde lätt över Smålandsstenar ser vi att pålarna är i marken och vi inväntar nu med spänning fortsättningen av byggnationen.

 

 

 

9 september 2020

På G upp.

Som ni säkert har sett är nu Malmgatan 17 ett minne blott & vi påbörjar nu vårt arbete för att bygga upp Billingsberg.

Första markarbetet som kommer att utföras är ett pålningsarbete – detta kommer att hålla på under v 38 & 39. Arbete kommer att medföra vibrationer i marken och ett visst störande ljud. 

 

 

14 juli 2020

Snart nere.

Rivningen av huset går som planerat – sortering sker av olika material på plats nere i Halmstad. Vi ser fram emot en spännande höst med vår nybyggnation.

25 juni 2020

Glider runt.

Vår fastighetsskötare Peter glider runt i vår nya Billingsbergs bil . Du har säkert sett honom runt Smålandsstenar, Broaryd, Burseryd och Skeppshult när han är på väg till olika uppdrag.

29 maj 2020

Rivning påbörjas.

I slutet av maj hände det stora grejer i Smålandsstenar. Det gamla huset på Malmgatan började jämnas med marken.

Rivningsmaterialet går till återvinning. Visst material kommer till och med att återbrukas vid byggnationen. För oss på Gislavedshus är det viktigt att ta hänsyn till miljöaspekterna under en byggnads hela livscykel.

28 maj 2020

Snart river vi!

Nu har vi säkrat området runt fastigheten som ska rivas med rejäla byggstaket.

Är du nyfiken på vad som händer härnäst? Kom förbi och kolla – eller titta in här på sajten igen om någon dag.

8 april 2020

Lokala byggare!

Några dagar före påsk, den 8 april 2020, blev avtalet klart med GBJ Bygg AB med säte i Värnamo om byggnation av fastigheten Billingsberg. Därigenom blir det ett byggföretag i närområdet som står för byggnationen. Malin Larsson, Gislavedshus och GBJ:s Daniel Johansson skakar här hand, som man sig bör i ”corona-tider”.

27 MARS 2020

Ja! Beslut är fattat.

Vid styrelsemötet i AB Gislavedshus den 27 mars 2020 togs beslutet att påbörja projekt Billingsberg. Detta är ett av de största projekten på senare år och framför allt högt, hela nio våningar.

BYGGHERRE OCH UTHYRARE

AB Gislavedshus 

KONTAKT

0371-56 67 00
info@billingsberg.se